Heuvelstraat 103, 2530 Boechout info@equilibrium-advies.be 0470535916

Tomatenfocaccia

tomatenfocaccia

tomatenfocaccia

Ik ben een kind van de zon…Ik voel me in de lente en de zomer gewoon veel beter in mijn vel dan tijdens de donkere, koude en korte dagen van de herfst en de winter. Maar omdat seizoenen nu eenmaal bij het normale ritme van de natuur horen, heeft het geen zin daarover te zeuren. Zonder winter geen lente, zonder zomer geen herfst.

Eten volgens dat zelfde natuurlijke ritme is niet alleen goed voor je portemonnee en het milieu , maar ook voor je lichaam en geest. Groenten en fruit van het seizoen bevatten de meeste voedingswaarde en bio -energetische stoffen. Voor mij dus geen tomaten en aardbeien in de winter…

Maar vandaag speel ik nog even vals met de laatste tomaten die nog in onze serre hingen. Daarna is het definitief gedaan met de zomerse smaakjes en geef ik me over aan de kolen, pompoenen, rapen, schorseneren,..Deze focaccia is dus het officiële afscheid van het tomatenseizoen!

Een gluten -en lactosevrije focaccia om gezond en lekker te smullen! Ik haalde mijn inspiratie zoals zo vaak uit het boek Gezond Bakken van Amber Albarda.

Voor 1 broodje 

  • 95 gr lijnzaad , gemalen
  • 85 gr amandelmeel
  • 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
  • snuifje zout, liefst Himalayazout
  • 2 eiwitten
  • 150 ml amandelmelk of andere plantaardige ongezoete
  • rozemarijnolie (zelf maken :20 ml olijfolie + 1 tl gehakte rozemarijnblaadjes + ½ tl Himalayazout + wat peper)
  • tomaatjes

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 °. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het lijnzaad, amandelmeel, bakpoeder en zout door elkaar. Giet de amandelmelk erbij en roer goed door elkaar.

Klop de eiwitten stijf en schep ze door het mengsel heen. Spreid het deeg uit op de bakplaat. Maak een rechthoekige of ronde vorm.

Snijd de tomaat in schijfjes en leg ze op het deeg. Druppel hierover de rozemarijnolie en bak de focaccia ongeveer een half uurtje in de voorverwarmde oven. De focaccia mag niet te droog en te bruin worden.