Heuvelstraat 103, 2530 Boechout info@equilibrium-advies.be 0470535916

Natuurlijke wasverzachter

Ik ben nooit fan geweest van de artificiële geurtjes van wasverzachter en wasmiddel. De ‘frisse’ geur van lavendel, wasdraadfris, een regenbui, summer breeze, ocean breeze,…Het is me net allemaal iets té!

Ik ben net oma geworden van een fantastische kleindochter en ik wil eindeloos aan haar snuffelen.  Helemaal verliefd ben ik op haar heerlijke babygeur en daar kan geen kunstmatig luchtje van wasverzachter aan tippen! Ik zit nog in de fase van constant cadeautjes willen geven (gaat die fase trouwens ooit over J ). Dus maakte ik vandaag een natuurlijke wasverzachter. Zodat ik nog lang kan blijven snuffelen aan dat kleine wondertje.

Met het onnatuurlijk synthetisch odeurtje willen de fabrikanten ons doen geloven dat onze was proper is. Nochtans hangt er om verschillende redenen een verdacht geurtje aan!

Chemische producten, geurstoffen, enz…zijn moeilijk afbreekbaar en dus niet zo wow voor onze waterkwaliteit. Tel daarbij de verpakking en het transport en je hebt heel wat afval en CO2.

Je wasdroger verbruikt meer doordat er een film komt over de sensor die de vochtigheid meet. Langere droogtijd dus met meer energieverbruik. En ja, de was buiten hangen is uiteraard NOG beter dan een wasdroger!

Door al die lichaamsvreemde stoffen in wasverzachter kan je jeuk, huiduitslag, allergieën kweken. Baby’s zijn hier zeker gevoelig aan!

Naast de impact op het milieu is de impact op je portemonnee ook belangrijk! Het grootste deel van de wasverzachter en dus veel euro’s spoel je gewoon weg.

Azijn is een geweldig alternatief om je was zachter te maken. En nee, je kleren gaan niet zuur ruiken. Daarbij zorgt azijn ook nog dat je wasmachine langer meegaat omdat je minder kalkafzetting hebt.

Voor een eventueel subtiel lekker geurtje voeg je enkele druppels etherische olie toe. Mijn favorieten zijn lavendel, zoete appelsien, ylang -ylang, citroen, roos,…

Ingrediënten

  • 10 g natriumbicarbonaat
  • 200 ml heet water
  • 800 ml (appel)azijn
  • 20 druppels etherische olie naar keuze

Werkwijze

Doe het water, natriumbicarbonaat en de (appel) azijn bij elkaar in een afsluitbare plastieken pot. Roer alles goed door elkaar. Het gaat behoorlijk schuimen.  Voeg daarna de etherische olie toe en schud goed. Wanneer het schuim verdwenen is, giet je alles over in een glazen fles. Voor gebruik moet je altijd goed schudden.