Heuvelstraat 103, 2530 Boechout info@equilibrium-advies.be 0470535916

Lijnzaadbroodje

lijnzaadbroodje

lijnzaadbroodje

Ik ben niet zo’n ‘bakmens’, maar de laatste tijd sta ik toch een beetje in experimenteermodus. Ik krijg meer en meer klanten over de vloer die glutenvrij moeten eten. De meesten vinden het heel moeilijk dat ze geen gewoon brood meer kunnen eten. De glutenvrije versies uit de supermarkt lusten ze niet en raad ik hen ook niet aan. Dus ging ik op zoek naar betere en gezondere alternatieven…en ontdekte ik dit heerlijke, supersimpele lijnzaadbrood, weeral van Amber Albarda. Ik ben nogal fan van haar boek Gezond bakken. Het enige moeilijke aan het maken van dit broodje was de huisgenoten lang genoeg uit de buurt houden om er een fotootje van te kunnen nemen….

Lijnzaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vit B1, B2,calcium, magnesium, zink en kalium en alle essentiële vetzuren en is heel bevorderlijk voor een goede darmtransit. Als je lijnzaad gebruikt tegen constipatie, moet je wel voldoende drinken!

Voor 1 broodje

  • 225 g gemalen lijnzaad
  • 115 g amandelmeel
  • 3à 4 tl wijnsteenzuurbakpoeder (gewoon bakpoeder kan ook, maar let op: daar kunnen ook gluten in zitten!)
  • 2 el gehakte rozemarijn, ik gebruikte verse, maar veronderstel dat het ook let gedroogde zal lukken)
  • 1 tl roze himalayazout, ander zout kan ook natuurlijk
  • 100 g kokosvet
  • 4 eitjes
  • 250 ml water

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 190°. Doe de gemalen lijnzaadjes, amandelmeel, bakpoeder en de rozemarijn en het zout in een mengkom. Roer alles goed door elkaar. Smelt ondertussen het kokosvet tot olie en klop de eitjes schuimig. Roer de kokosolie, de geklopte eitjes en het water onder het lijnzaad-amandelmengsel tot je een gelijkmatig en plakkerig deeg hebt. Giet alles in een ingevette cakevorm en zet deze ongeveer een uurtje in de voorverwarmde oven. Haal het gare brood uit de vorm en wacht tot het brood afgekoeld is om het goed te kunnen snijden.