Heuvelstraat 103, 2530 Boechout info@equilibrium-advies.be 0470535916

Fruit -en notenkoekjes

fruit -notenkoekjes

fruit -notenkoekjes

We worden overstelpt met producten die ‘natuurlijk’ zijn, die maanden ‘vers’ kunnen blijven, die ‘verrijkt’ zijn, ‘gezonder’ zijn en niemand schijnt zich daar vragen bij te stellen. Af en toe komen er schandalen aan het licht die veel media-aandacht krijgen. Paardenvlees wordt voor rundvlees verkocht, inktvisringen blijken varkensanussen te zijn en zo zullen er nog wel meer incidenten zijn, waar we wel of geen weet van hebben.

Wie heeft er kennis of inzicht in het fabrieksvoedsel dat in dozen, pakjes en potjes op de supermarktrekken staat te lonken om ons te verleiden en vooral misleiden?

Wie een beetje gezond verstand heeft laat de kant-en-klare maaltijden, soep uit blik, ed… links liggen. Maar zelfs al is de wil er om te kiezen voor gezonde voeding , dan nog is het niet eenvoudig. Zijn de voorgewassen salades, voorgesneden groentjes, smoothies, yoghurts , ontbijtgranen, brood, sapjes wel zo onschuldig als ze ons willen doen geloven?

Een interessant boek hierover is Slik je dat van Joanna Blythman.

slik je dat

slik je dat

Ik haalde er veel inspiratie uit voor mijn lezing Valkuilen van de voedingsindustrie.

Omdat ik graag weet wat ik eet, maak ik zo veel mogelijk zelf, met dingen waarvan ik begrijp waar ze vandaan komen en wat er mee gebeurd is. Veel werk, denk je? Dat valt allemaal reuze mee. Zo zijn deze vegan en rawfood fruit -en notenkoekjes heel erg snel klaar. Ze vragen 5 minuutjes voorbereiding en dan 2 uurtjes geduld en wilskracht om er af te blijven terwijl ze in de koelkast staan…

Voor ongeveer 12 koekjes

  • ongeveer 40 g pompoenpitten, sesamzaadjes, zonnebloempitten,…
  • 8 dadels
  • 3 el kokosolie, gesmolten en op kamertemperatuur
  • 80 g rozijntjes, gojibessen,…
  • 50 g amandelnoten, hazelnoten, pistachenoten

Werkwijze

Het maakt qua hoeveelheden en ingrediënten allemaal niet zo veel uit, wat meer van dit, wat meer van dat,…Het lukt altijd!

Rooster de pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten eventjes in een droge pan. Mix de dadels, kokosolie, rozijntjes, gojibessen,… tot een stevige brij. Hak de noten grof en meng ze samen met de geroosterde pitten bij deze brij. Kneed alles goed door elkaar.

Vul siliconenvormpjes met dit mengsel en druk goed aan. Zet deze vormpjes minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Als alles hard is, kan je de koekjes er gemakkelijk uit halen.

Heb je geen siliconenvormpjes? Een met bakpapier beklede cakevorm of bakblik kan ook. Schep hierin een laag van het fruit-notenmengsel, laat hard worden en snij nadien in repen. Bewaar deze koekjes in de koelkast, anders worden ze opnieuw zacht omdat de kokosolie smelt.